Brett Gaylor undersöker upphovsrätten

ripVårens sista Doc Lounge, mån 4 maj på Inkonst, fokuserar tidsenligt på upphovsrätt. Kvällens huvudakt är den kanadensiska filmen Rip – A Remix Manifesto, av filmaren Brett Gaylor:
Filmens protagonist Gregg Gillis, extraknäcker som ”mash- up-artisten” Girl Talk som mixar redan existerande musik och skapar absurda och helt sampelbaserade låtar. Gaylor intervjuar också nyckelpersoner kring immateriella rättigheter och svårigheten med den i den digitala tidsåldern.
Filmen tog sex år att göra, flera hundra har bidragit till den och allt råmaterial finns upplagt för vem som helst att remixa på www.opensourcecinema.org.

Tydligare än så kan det inte bli: Verkligheten är redan här och den stavas internet. När upphovsrätten diskuteras i media eller av makthavare blir det mest pajkastning, viktigt att ta ställning för eller mot något som är så totalt inte uppdaterat, det är så kontraproduktivt. Kreti och pleti vet inte mycket om tanken bakom lagen/rättigheten och tycks mest intresserade av att tanklöst konsumera. Eliten är för girig, för att lyfta diskussionen vore man också tvungen att erkänna att man tjänar multum på opium till folket, direkt genom något skiv- eller produktionsbolag eller indirekt genom att sitta och hypa ett fåtal i tidningsspalterna. Jag är så trött på rövarkapitalism.

Varför är kulturarbete så lågt värderat i vårt samhälle, som något som helst inte får kosta? Vilka är det som profiterar på konstnärerna, legalt eller illegalt? Vilka är det som trots allt köper musik, film odyl och varför? Hur skapar man respekt för och solidaritet med skaparen av ett verk? Hur kan och bör man bruka eller distribuera ett verk man har köpt eller lånat? Var går gränserna för hur man rent moraliskt citerar och omskapar originalet? Varför är det mest mainstreamskit som flödar runt på nätet? Svar är kanske inte så lätt att hitta, men man kan väl iallafall försöka ställa relevanta frågor?

Doc Lounge har också bjudit in Simon Klose för ett snack om hans pågående filmprojekt om Pirate Bay-rättegången. Eftersnacket om fildelning med Sydsvenskans fyrkantige Andreas Ekström och filmaren Torgny Sjunnesson (killen från Antikrundan?) känns rätt tamt, om du också lider av leda föreslår jag en barvända under tiden. Typ som opium.

Annonser

0 Responses to “Brett Gaylor undersöker upphovsrätten”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
2017. Slackersview 2.0. Att vara med band igen, Ragata, triggar skrivlusten. Fokus här blir på grrrls, queerpunk och rariteter, på Wazzup, längre intervjuer och musiktips, på film, foto, media, internet plus en gnutta politik.

Kategorier

Arkiv

april 2009
M T O T F L S
« Jan   Maj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

………………………………………………

Länkar 2018: Musik/Politik/HBTQI 

Slackers View 1.0 (2006-2009) uppdateringar på gång

………………………………………………

Blog Stats

  • 17 059 hits
Annonser

%d bloggare gillar detta: