Tio dagar skånsk gay och queer filmfest

Igår, tors 10 maj, startade Folkets Bio sin åtta dagar långa Gay And Lesbian Film Festival i Lund och idag börjar även visningar i sex dagar på Panora i Malmö. Totalt finns ett 25-tal filmer på repertoiren, de flesta visas på Kino och Södran i Lund. På båda orterna hålls ett antal seminarium i anslutning till filmerna.

Helt plötsligt (ARG 2002) är en mycket märklig film om Marcia som blir hijackad av två lesbiska punkartjejer, Mao och Lenin. Från storstadsbruset Buenos Aires ut till landsbygden ut till en av punkarnas abuela (farmor / mormor), en roadmovie där det hårda förvandlas till en varm historia om vänskap.

Även Transamerica (USA 2005) är en roadmovie, där den prostituerade och drogberoende Toby som den kristna missionären Bree tar med ut på en resa från New York till Los Angeles. Att hon är en transperson upptäcker Tony snart, men han vet inte att det dessutom är hans pappa.

Tarnation (USA 2003) är ett litet mästerverk av och om Caouette, en relativt manisk bög som samlat ihop bilder, filmer och intervjuer till berättelsen om sin komplicerade uppväxt med en psyksjuk mamma och fosterhemsplaceringar. Vad som är sanning eller fiction i denna historia kan man komma närmare genom att hyra dvdn, där en av skaparen kommenterad version finns med. Eller tänk bara att vem som helst har rätt att berätta sin historia precis hur som helst.

Shortbus (USA 2006) gick nyligen på bio, men tål att ses igen. Mycket new yorkskt om sexuell frigjordhet och vänskap på klubben Shortbus i Brooklyn, en hel del kända ansikten, bland annat JD från Le Tigre.

The Aggressives (USA 2005) rör sig också i New York och skildrar dokumentärt sex tjejer, varken män eller dragkings, både till vardags och när de drar till undergroundbalen för lesbiska.

Fucking Different (TY 2005) innehåller 15 kortfilmer om hur lesbiska föreställer sig bögars sexualitet och tvärtom. Kan vara intressant att se hur detta framställs, inte minst som många flator faktiskt tittar på bögporr, bland annat för att det blir mindre negativt laddat i förhållande till heteroporr, där maktobalansen är mer given.

Fremde Haut (TY/Ö 2005) och Gypo (ENG 2005) tar båda upp de svårigheter som kan uppstå när olika kulturer möts. I den förra är det en iransk flyktingtjej som tar jobb som man på en fabrik, när hon kommer nära en annan tjej riskerar hennes identitet att avslöjas. I den senare handlar om när dottern i en arbetarfamilj träffar en romsk tjej och hur detta bryter sönder familjen.

Missa heller inte dokumentären Screaming Queens (USA 2005), som visar transpersoners kamp mot polistrakasserier mot Comptons Cafeteria i San Francisco 1966. Tre år senare inträffade upploppen kring Stonewall Inn i New York, de händelser som sägs vara ursprunget gay movement, till att homosexuella organiserade sig världen över.

Svenska filmer är dokumentären Keillers Park (SVE 2005), om mordet på en homosexuell man i Göteborg 1997, Hitmusic (SVE 2007), som tar avstamp i Röda Bönors musik och fortsätter med dagsaktuella musiker med politisk udd, samt klassikern Fucking Åmål (SVE 1998) av Lukas Moodyson.

Övriga filmer är:
Almost Myself / Beautiful Boxer / Boy Culture / Fish Can´t Fly / Le Dernier Jour / Love Is The Devil / Loving Annabelle / Never Kneel Down / Rise Above: The Tribe8 Documentary / Schöne Frauen / Show Me / The Joy Of Life / Tiden som finns kvar / Totally Fucked Up

Annonser

0 Responses to “Tio dagar skånsk gay och queer filmfest”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
2017. Slackersview 2.0. Att vara med band igen, Ragata, triggar skrivlusten. Fokus här blir på grrrls, queerpunk och rariteter, på Wazzup, längre intervjuer och musiktips, på film, foto, media, internet plus en gnutta politik.

Kategorier

Arkiv

maj 2007
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

………………………………………………

Länkar 2018: Musik/Politik/HBTQI 

Slackers View 1.0 (2006-2009) uppdateringar på gång

………………………………………………

Blog Stats

  • 17 059 hits
Annonser

%d bloggare gillar detta: