Världen är full av homopingviner

Soundtrack: Los Ministers del Ronsteady – Rolling Penguin

Rent allmänt är det ju fascinerande med förmänskliganden av djurbeteenden och i synnerhet att pingviner, i det här fallet av arten Pygosceli Antarctica, ibland tar av sina stiliga små frackar och har samkönat sex. Som hakremspinvinerna (Pygosceli Antarctica) Roy och Silo på Central Park Zoo i New York. De fann varandra 1998 och var ett par i sex år. Djurskötarna försökte erbjuda kvinnligt sällskap men paret avböjde, och honpingvinerna i sin tur var heller inte intresserade av dem. 1999 började Roy och Silo ruva på en sten. Då fick de ett befruktat ägg av djurskötarna och snart föddes pingvinhonan Tango. Hon i sin tur bildade så småningom par med honan Tanuzi.

Faktiskt har det funnits fler homosexuella pingviner i New York. Till exempel honorna Georgey och Mickey samt hanarna Milou och Squawk på Central Park Zoo och New York Aquarium kan stoltsera med bögparet Wendell och Cass (bild). Flera andra zoo i världen har också rapporterat att de har homopingviner, till exempel Bremerhaven Zoo i Tyskland.

1999 publicerade forskaren Bruce Bagemihl Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity, ett verk på runt 750 sidor som försöker ge en överblick av kunskaperna om homosexuellt beteende hos djur. Han säger att det finns vetenskapligt dokumenterat att det förekommer hos cirka 450 olika djurarter.
Bland aporna finns till exempel Rhesus Macaque där honorna pussas och flirtar genom lek, kanske inte ryska posten just, men väl kurragömma och tittut, och hanarna kramar och smeker varandra. Bonobo är en annan apa, där nästan alla är bisexuella, hälften av akterna utförs med någon av samma kön och de har ofta vild sex, även utom honornas fertilitetsperioder.

Men vad är det då för särskilt med just Roys och Silos relation? Jo, de separerade i september 2005 sedan nyinflyttade pingvinhonan Scrappy fått Silo på fall.
Den närmaste tiden efteråt satt Roy mest och stirrade i väggen, sedan joinade han gruppen med singelhanar. Vad som hände senare vet jag inte.

Däremot finns en bok om hur fint det var innan splittringen var ett faktum: And Tango Makes Three av Justin Richardson och Peter Parnell, med illustrationer av Henry Cole. Ett inlägg i debatten när den kristna högern i USA ondgjorde sig över den pingvinfamiljen.

The Dodo: Gay penguins prove that love is winning.

 

Annonser

2 Responses to “Världen är full av homopingviner”


 1. 1 slacker oktober 13, 2006 kl. 12:29 e m

  Det där vakande ögat finns nog inbyggt i dig också, eftersom du genast hittade den journalistiska tveksamheten, för att inte säga rena falsariet, i pingvintexten.
  Det är klart att Scrappy finns i kött och blod! Jag lånade bara Roys bittra ögon för en stund och tror att skrotbilden var en av hans mildare föreställningar.

 2. 2 Puckohue oktober 13, 2006 kl. 7:14 f m

  Tack för länken till pingvin-kameran. Jag är ju engagerad i anti-övervakningsfrågor så jag samlar på den här sortens integritetskränkande publiceringar 😉

  Nä, jag tror min arbetsdag kan livas upp av lite pingvin-tittande. Om bara dom små latmaskarna kunde vakna nångång 🙂

  Men det där med Scrappy? Hur var det egentligen? Finns det en levande Scrappy också?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
2017. Slackersview 2.0. Att vara med band igen, Ragata, triggar skrivlusten. Fokus här blir på grrrls, queerpunk och rariteter, på Wazzup, längre intervjuer och musiktips, på film, foto, media, internet plus en gnutta politik.

Kategorier

Arkiv

oktober 2006
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

………………………………………………

Länkar 2018: Musik/Politik/HBTQI 

Slackers View 1.0 (2006-2009) uppdateringar på gång

………………………………………………

Blog Stats

 • 17 059 hits
Annonser

%d bloggare gillar detta: