Uråldrigt elektroniskt på Kontra-Musik

Vilket instrument kan man spela på utan att fysiskt röra vid det?
Svar: på en theremin, ett elektroniskt instrument uppfunnet 1919 av ryssen Leon Theremin (bild).

Thereminen har en oscillator, dvs en elektronisk anordning som alstrar en växelspänning, och två antenner, där en sänder ut en högfrekvent radiosignal och den andra tar emot. Resultatet blir en vibrerande ton, ett lite spöklikt eller klagande ljud som till stor del låter som när man spelar på såg.
Musikern står framför apparaten och förändrar ljudet med små försiktiga handrörelser, vanligen styr högerhanden frekvensen och vänsterhanden volymen.

Egentligen borde det vara samma princip som när Mr Bean kämpar för att få den billiga tv:n på hotellrummet att fungera. När han har vinklat antennen så att han fått in bild och ljud fungerar det så länge han fysiskt befinner sig på en viss punkt, men så snart han förflyttar sig till stolen förändras spänningsfältet och myrornas krig tar över. Kanske en inte helt riktig teknisk beskrivning, men eventuella rättelser är välkomna.

Nu har malmöborna möjlighet att ta del av denna märkvärdiga uppfinning när den välmeriterade kompositören, musikern och performern Dorith Chrysler & Theremin kommer till Kontra-Musiks festival på Inkonst 3 juni.
Hon debuterade redan som sjuåring på Österrikes Operahus i Graz, startade sitt första rockband som 13-åring och när hon var 18 började hon studera musikvetenskap på högskola. Förutom theremin använder hon även sin röst i det experimentella ljudlandskapet och ibland också orgel och munspel.

Annonser

0 Responses to “Uråldrigt elektroniskt på Kontra-Musik”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
2017. Slackersview 2.0. Att vara med band igen, Ragata, triggar skrivlusten. Fokus här blir på grrrls, queerpunk och rariteter, på Wazzup, längre intervjuer och musiktips, på film, foto, media, internet plus en gnutta politik.

Kategorier

Arkiv

maj 2006
M T O T F L S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

………………………………………………

Länkar 2018: Musik/Politik/HBTQI 

Slackers View 1.0 (2006-2009) uppdateringar på gång

………………………………………………

Blog Stats

  • 17 059 hits
Annonser

%d bloggare gillar detta: